Importanta aminoacizilor pentru sanatate

Aminoacizii sunt baza tuturor proceselor de viață, deoarece sunt absolut esențiali pentru fiecare proces metabolic.
Există diferite tipuri de aminoacizi. Din cei aproximativ 270 de aminoacizi cunoscuți, doar 20 se găsesc în genomul uman, așa-numiții aminoacizi proteinogeni. Prin urmare, avem nevoie de acești 20 de aminoacizi pentru a menține procesele biologice din organism. Dar organismul poate produce doar 12 dintre acești aminoacizi. Celelalte opt, ca și vitaminele, nu pot fi produse de organismul însuși.
Cea mai importantă sarcină a aminoacizilor este:
transportul optim si stocarea optimizată a tuturor nutrienților (apă, grăsimi, carbohidrați, proteine, minerale și vitamine).
Exista aproximativ 28 de aminoacizi cunoscuti ce se combina in diverse moduri ca sa creeze sute de diferite tipuri de proteine prezente in tot ce este viu.

Aminoacizii sunt unitatea structurală care conține azot, carbon, hidrogen, oxigen împreună cu un grup variabil de lanțuri laterale care formează peptide și proteine. Aceștia reprezintă 75% din greutatea corporală netă, 95% din mușchi, inclusiv mușchiul inimii. În plus, 100% dintre hormoni și neurotransmițători sunt produși din aminoacizi.

In corpul uman, principalul organ responsabil de producerea a 80% din aminoacizii necesari este ficatul, restul de 20% ii obtinem din alimentatia zilnica. Aminoacizii esentiali ce trebuie sa ii introducem prin dieta sunt: histidina, izoleucina, leucina, lisina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul si valina.

Aminoacizi esențiali
Aceștia sunt cei nouă aminoacizi pe care corpul nu îi poate crea singur și pe care trebuie să îi obții consumând diverse alimente. Adulții trebuie să consume alimente care conțin următorii opt aminoacizi: metionină, valină, triptofan, izoleucină, leucină, lizină, treonină și fenilalanină. Histidina, al nouălea aminoacid, este necesară numai în cazul copiilor.

În loc să stocheze o anumită cantitate de aminoacizi esențiali, organismul îi folosește pentru a crea noi proteine în mod regulat. Prin urmare, corpul are nevoie de o furnizare continuă a acestor aminoacizi, de preferință zilnic, pentru menținerea stării de sănătate.

Cei 9 aminoacizi esențiali sunt:

Histidină — folosită la dezvoltarea și menținerea de țesut sănătos.
Izoleucină — folosită la coagularea sângelui și la regenerarea musculară.
Leucină — aminoacid cu catenă ramificată implicat în creșterea musculară.
Lizină— implicat în producerea de colagen.
Metionină— antioxidant puternic.
Fenilalanină— ajută la producerea hormonilor pentru relaxare.
Treonină— folosit în formarea oaselor și cartilagiilor.
Triptofan — implicat în inducerea somnului precum și producerea de serotonina.
Valină — ajută la prevenirea defalcării musculare și la eliminarea excesului de proteine din ficat.

Valina, izoleucina și leucina, împreună cu BCCA, permit dezvoltarea musculară țintită. Ele regenerează țesutul muscular și reglează producția de hormoni. Aminoacizii stimulează eliberarea de insulină și astfel reglează nivelul zahărului din sânge și producția de energie. În plus, aminoacizii activează somatotropina, hormonul de creștere. BCAA întărește sistemul imunitar și s-a dovedit că acționează împotriva schizofreniei și cirozei hepatice.

L-lizină
L-lizina este componenta principală a proteinelor de transport în plasma sanguină, a hormonilor și a anticorpilor. L-lizina stabilizează țesutul conjunctiv, face parte din producția proprie de L-carnitină a organismului și reglează metabolismul energetic și arderea grăsimilor.

L-metionină
L-metionina reglează multe procese metabolice. Aminoacidul sintetizeaza, de exemplu, hormonul adrenalina, dar si L-carnitina si creatina. Metionina are, de asemenea, un efect de dizolvare a grăsimilor și crește excreția metalelor grele.

L-fenilalanină și L-tirozină
L-fenilalanina este o componentă de bază a multor substanțe, de exemplu neurotransmițători. O mulțime de L-fenilalanină este consumată în timpul stresului și solicitării. În ficat, aminoacidul L-tirozină este sintetizat din fenilalanină, care, la rândul său, este folosită pentru formarea hormonilor tiroidieni și adrenalinei. În plus, acești aminoacizi au un efect asupra creșterii, performanței și tensiunii arteriale.

Treonina
Treonina este un bloc important de anticorpi și, prin urmare, un aminoacid important pentru sistemul imunitar. De asemenea, regenerează mucoasele din gură și stomac, reglează formarea acidului și este o componentă a dinților, oaselor, tendoanelor și ligamentelor.

L-triptofan
Aminoacidul L-triptofan este parte a mușchilor și materialul de pornire pentru hormonul tisular serotonina. Este implicat în reglarea tensiunii arteriale și ajută la îngustarea vaselor de sânge din plămâni și rinichi. L-triptofanul contribuie la coagularea mai rapidă a sângelui și la vindecarea rănilor și susține mișcarea naturală a intestinului. În plus, are un efect de îmbunătățire a stării de spirit și reglează ciclul somn-veghe.

Aminoacizi neesențiali
Celălalt tip de aminoacizi sunt aminoacizii neesențiali, dintre care 11 sunt sintetizați de către organism. Astfel, deși ei sunt o parte importantă în procesul de construire al proteinelor, nu trebuie neapărat incluși în dieta zilnică. Opt dintre acești acizi neesențiali sunt, de asemenea, cunoscuți ca și „condiționali”, ceea ce înseamnă că organismul nu poate fi capabil să producă suficienți dintre ei atunci când se află în stare de stres sau în cazul unei boli.

Aminoacizii neesentiali ce trebuie fabricati de catre organismul uman din alti aminoacizi obtinuti din surse alimentare includ: alanina, arginina, asparagina, acidul aspartic, citrulina, cisteina, cistina, acidul gamma-aminobutiric, acidul glutamic, glicina, glutamina, ornitina, prolina, serina, taurina si tirozina.

Faptul ca sunt denumiti neesentiali nu inseamna ca nu sunt necesari, ci doar ca nu pot fi obtinuti din alimentatie, pentru ca organismul nu ii poate sintetiza.

Prin urmare, pentru ca organismul să beneficieze de toți aminoacizii de care are nevoie, este necesară o alimentație echilibrată și diversificată, fără excese.

Când o mâncare conține toți cei 9 aminoacizi esențiali, atunci se știe că este o proteină completă.

Aminoacizii sunt blocurile de bază ale proteinelor. Proteinele sunt implicate în aproape toate procesele biologice din corpul nostru. Mușchii, precum și celulele și țesuturile sunt formate în mare parte din aminoacizi:

Elementele de bază ale proteinelor reglează transportul și depozitarea tuturor nutrienților.
Ele influențează funcțiile organelor, arterele, tendoanele și glandele corpului.
In plus, acestea joaca un rol esential in regenerarea pielii si a parului.
Aminoacizii sunt, de asemenea, esențiali în vindecarea rănilor.
Leziunile oaselor sau mușchilor necesită aminoacizi pentru a se vindeca.
Lipsa de aminoacizi din organism afectează sistemul imunitar, performanța, starea de spirit și chiar metabolismul grăsimilor, potența și zahărul din sânge.

Prin urmare, un aport prin dietă este esențial. În organism, aminoacizii îndeplinesc următoarele funcții:
structura pielii
sinteza mușchilor
conservarea sistemului imunitar
transmiterea semnalelor din creier
transportul și depozitarea nutrienților
formarea proteinelor
controlul producției de hormoni
controlul structurii celulare și osoase
reglarea sistemului cardiovascular

Simptomele deficitului de aminoacizi
Deoarece aminoacizii sunt implicați în aproape toate procesele biologice, efectele unei deficiențe sunt la fel de diverse si poate include:

scăderea performanței
oboseală
slabiciune musculara
caderea parului
tulburari de somn
modificări ale dispoziției
fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge
disfuncție tiroidiană
modificări ale pielii
apatie
o stare de spirit schimbată
pierderea performanței fizice și o creștere a greutății corporale.

Ce aminoacizi sunt pentru psihic?
Serotonina este reaalizata din aminoacidul triptofan. Triptofanul este un aminoacid esențial de ajutor in schimbarile de dispozitie si somnolenta in timpul zilei.
Cantități suficiente de triptofan duc la:
bunăstare crescută, relaxare psihica, somn eficient și stări de spirit echilibrate.
În special cu o aprovizionare insuficientă a acestui aminoacid esențial, deficiența în zona blocurilor proteice poate avea o influență directă asupra echilibrului psihologic și a bunăstării noastre.

Lasă un răspuns