Efectele meditației asupra corpului și psihicului

Cum funcționează meditația?

Creierul este un organ complex care poate fi antrenat la fel ca un mușchi. Prin practica regulată, putem influența în mod activ funcțiile creierului.

Celulele nervoase din creierul nostru funcționează cu frecvențe diferite. În funcție de intervalul de frecvență, se face o distincție între diferite stări de conștiință. Conștientizarea zilei este starea „normală” în care suntem conștienți de spațiu și timp și putem acționa în consecință.

În meditație, suntem în mare parte într-o stare de semi-conștiință. Aceasta este o stare asemănătoare somnului, în relaxare profundă. De aceea, cea mai mare regenerare are loc aici pentru minte și corp.

În starea de semi-conștiință, imaginile apar din ce în ce mai mult, asemănătoare viselor. Prin urmare, creativitatea și activitatea creierului sunt intens stimulate în această fază.

În același timp, endorfinele sunt eliberate în organism, ameliorează durerea și contribuind la reducerea anxietății și a depresiei.

Timp de milenii, oameni din diverse medii culturale au conștientizat efectele meditației asupra bunăstării psihice și fizice. Multă vreme meditația a fost combinată cu esoterismul – totuși s-a stabilit ca o metodă eficientă de relaxare în ultimele decenii. De câțiva ani, a devenit din ce în ce mai evident că meditația este mult mai mult decât atât: un antrenament mental cu o putere impresionantă. Chiar dacă călugării, în special, meditează atât de sârguincios în timpul vieții, încât colectează zeci de mii de ore de experiență în meditație, meditația este necesară, de asemenea în spiritualitate.

Sănătatea psihică și fizică sunt strâns legate. Suferința mintală poate manifesta boli în organism, iar bolile fizice duc adesea la probleme psihologice. Meditația are un efect vizibil asupra psihicului după doar câteva ore – aducând un sentiment de calm și echilibru interior. La rândul său, aceasta are efecte asupra aspectelor fizice, cum ar fi tensiunea arterială, sistemul imunitar sau nivelul de colesterol. Neurologii au examinat și măsurat aceste efecte vizibile în diferite studii. Folosind tehnici imagistice precum imagistica prin rezonanță magnetică, au fost vizualizate efectele neurobiologice ale exercițiilor de meditație asupra activității creierului și a structurii creierului. Se dovedește că ne putem schimba de fapt creierul și personalitatea prin meditație și atenție.

Efectele meditației asupra sănătății mintale

Simțul îmbunătățit contra stres.
10 la sută din populație se tem că vor cădea la un moment dat din cauza stresului și nu vor mai putea satisface cerințele societății noastre din ce în ce mai rapide. Pentru o lungă perioadă de timp, metode precum antrenamentul autogenic, relaxarea musculară progresivă sau metodele de gestionare a stresului, cum ar fi MBSR (Mindfulness-based Stress Reduction) au demonstrat că există metode eficiente de combatere a stresului. Rezultatele precum relaxarea și sentimentul de satisfacție sunt resimțite rapid. Stresul nostru fizic și emoțional este puternic legat de cortizolul hormonului stresului, care se dovedește a fi scăzut prin meditație. În plus, a fost dovedită științific o legătură între experiența stresului diminuată prin meditație: substanța amigdalei drepte din creier a scăzut la meditatori, ceea ce a fost asociat semnificativ cu o viață de stres și anxietate redusă.

Călugării sunt cunoscuți pentru mintea lor veselă, fericită. Conform studiilor științifice, această atitudine optimistă este însoțită de un cortex frontal stâng detectabil mai activ. Această zonă a creierului reglează emoțiile și poate oferi echilibru emoțional. Amigdala face parte din sistemul limbic al creierului și controlează, printre altele, evaluarea emoțională a situațiilor. Mai ales această zonă este mai puțin activă pentru meditatori. Prin urmare, ei întâmpină conflicte și probleme mai puțin iraționale. Hipocampul face parte și din sistemul limbic și este responsabil de reglarea răspunsurilor emoționale. Stresul excesiv scade hipocampul, ceea ce poate duce la dezechilibre emoționale și chiar depresie. Datorită reglării stresului și secreției reduse de cortizol prin meditație, materia cenușie a hipocampului se îngroașă și capacitatea de reglare a emoțiilor se îmbunătățește în consecință. În Romania există peste 2 milioane de persoane care suferă de depresie, iar utilizarea de antidepresive s-a dublat în zece ani. Conform unui studiu, meditația ar putea fi o alternativă la terapiile antidepresive și comportamentale pentru tratamentul bolilor depresive.

Scăderea tensiunii arteriale

Un studiu a arătat că meditația regulată poate scădea tensiunea arterială cu până la 12%. Acest lucru este probabil legat de faptul că relaxează vasele de sânge medicate prin efectul de relaxare al meditației și mai puțini hormoni de stres cortizol sunt eliberați.

Sistem imunitar consolidat

Persoanele stresate sunt mai sensibile la boli și au un sistem imunitar mai sensibil. Sentimentele pozitive și atitudinea mai optimistă față de viață obținută prin meditația regulată activează creierul stâng, care este asociat cu un sistem imunitar consolidat. Adesea, meditația este folosită la pacienții cu cancer și ca măsură adjuvantă în chimioterapie.

Nivelul scăzut al colesterolului

Nu numai că grăsimile nesănătoase din dietă sunt responsabile pentru nivelul ridicat de colesterol, dar stresul este, de asemenea, o cauză. De aceea, relaxarea și meditația, pe lângă dietă sau medicamente, ar trebui să fie luate în considerare și în tratament. Un studiu a arătat că după un an de meditație, nivelul colesterolului poate scădea cu 30 mg / dl, ceea ce este mai mult decât se poate obține cu unele medicamente. Combinația dintre un stil de viață mai sănătos și meditația regulată poate preveni bolile cardiovasculare pe termen lung sau chiar arterioscleroza.

Căderea atacurilor de migrenă

Multe atacuri de migrenă sunt declanșate de stres. Prevenirea stresului poate fi deci o abordare terapeutică pentru prevenirea atacurilor. Într-un studiu, atacurile de migrenă ale participanților au scăzut cu 1,4 pe lună, au fost cu 2,9 ore mai scurte și durerea a fost percepută ca fiind mai puțin intensă.

Meditație: Balsam pentru minte și corp

În rezumat, majoritatea efectelor meditației enumerate se datorează reducerii intense a stresului, combinate cu percepția (auto-) îmbunătățită.

În timpul meditației, învățăm să ne controlăm gândurile, să ne echilibrăm lumea emoțională și, în final, descoperim profunzimile ființei noastre. Aceasta este probabil cea mai mare diferență față de metodele comune de relaxare. Corpul emite cortizol care favorizează mai puțin stres în timpul meditației regulate, stresul care atacă și dăunează permanent zone importante din creierul nostru. În același timp, zonele din creier care ne influențează pozitiv comportamentul și ne permit să trecem mai calm cu viața sunt consolidate. Când reducem stresul prin meditație, nu numai că suntem mai buni psihologic, dar suntem și vom rămâne mai sănătoși din punct de vedere fizic.

Efectele meditației pot fi resimțite rapid, deoarece după doar câteva ședințe de meditație, conștiența, liniștea interioară și sentimentul de stres foarte redus sunt clar sesizate. Este impresionant că după 25 de ore de meditație, primele modificări ale creierului sunt măsurabile. Interesant este că aceste schimbări sunt infinite, deoarece chiar și la participanții la studiu
cu 50.000 de ore de experiență de meditație, creșterea liniară a modificărilor cerebrale erau încă măsurabile.